» Bogracz (węgierska zupa gulaszowa)

2 kg chudej wołowiny, 

Pół kostki smalcu,

 Pół kg cebuli, 

2 łyzki suszonej papryka,

 3 liscie laurowe, 

4 ziela angielskie, 

Sól, pieprz, ostra papryka, 

3 kolorowe papryki, 

3 marchewki, 

2 ziemniaki, 

2 pietruszki, 

śmietana, 

3 l wywaru wołowego

Sposób przygotowania;

Cebule kroimy w plastry, dajemy smalec, cebulę, podsmażamy w rondlu lub kociołku na rumiany kolor, mięso kroimy w kostkę ok. 2×2 cm. Zdejmujemy z ognia cebulę, dodajemy suszoną paprykę, mieszamy i dodajemy mięso. Wstawiamy na ogień, dodajemy liść i ziele, podsmażamy mieszając aby mięso się nie przypaliło. Kiedy puści soki, dodajemy 1l wody, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy, dusimy tak ok. 2 h w zależności od twardości mięsa, kiedy wyparuje woda dolewamy jej po trochę aby nie przypalić mięsa, podczas gotowania wywaru dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę. Kiedy mięso będzie gotowe, cedzimy wywar i wlewamy do gulaszu, gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, papryka powinna być delikatnie chrupiąca.

Najlepiej podawać z galuszkami czyli coś jak nasze lane kluski z gęstszego ciasta, dekorujemy śmietaną 18% i pietruszką,


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również