Zupa Mocy – Wzmacniający rosół z kurczaka z żeńszeniem
4 os 150 kcal
Składniki:
10 g żeńszenia koreańskiego lub amerykańskiego,
300 g mięsa z kurczaka (wiejskiego),
4-5 czerwonych daktyli,
2l. wody,
1 łyżka owoców kolcowoju (jagody goji),
½ łyżeczki soli,
2 łyżki sosu sojowego (naturalnego, ew. miso).
2 cebule dymki,
4 ząbki czosnku,
Łyżka octu ryżowego,
Opcjonalnie:
Rdest wielokwiatowy i korzeń pochrzynu chińskiego *dla odżywienia krwi
Korzeń żeńszenia namoczyć na noc, w następny dzień pokroić w plasterki i dodać do garnka z wodą. Dodać mięso pokrojone w paski oraz daktyle, zagotować, zebrać i usunąć piane i tłuszcz, gotować na małym ogniu ok 40 minut, dodać owoce ko.lcowoju, gotować 15 minut, dodać przyprawy, na talerzu dodać posiekaną dymkę (zieloną część) i sos sojowy
Zupa wzmacnia witalność fizyczna i intelektualna, odporność, wskazana po porodzie i w rekonwalescencji.