» Orkiszowe wstążki naleśnikowe z zielonym pesto i tuńczykiem

4 os – ok. 650 kcal/porc

200g świeży lub mrożony tuńczyk ew. z puszki,

5 ząbków czosnku,

pół szklanki oliwy dobrej jakość (lub olej z np. z lnu),

10 cienkich naleśników z mąki orkiszowej,

30 g bazyli lub szpinaku,

40 g prażonych orzeszków pini lub np. nerkowca czy pestki z dynii,

25g parmezanu,

Zielona pietruszka mały pęczek,

1 jajko gotowane na twardo,

świeżo mielony pieprz sól, zioła prowansalskie, ew. papryczki chili.

Tuńczyka kroimy w drobne kawałeczki, 3 ząbki czosnku miażdżymy, część oliwy doprawiamy ziołami i mieszamy czosnkiem zalewamy tuńczyka i odstawiamy na jeden dzień.

Następny dzień: smażymy naleśniki, zwijamy w rulonik i kroimy na paseczki ok 0,5 cm. Bazylie, orzeszki, połowę parmezanu, sól, pieprz, resztę oliwy i czosnku umieszczamy w moździerzu i przygotowujemy pesto ew. blendujemy. Podgrzewamy delikatnie dużą patelnie na której podsmażamy tuńczyka, rumienimy na wolnym ogniu, kiedy gotowy wyłączamy lub bardzo delikatnie podgrzewamy i dodajemy pesto oraz makaron z naleśnika. Wszystko razem dokładnie i delikatnie mieszamy. Dodajemy pietruszkę (możemy podgrzać do maks 70-80 stopni. Dzielimy na cztery porcje na talerzu posypujemy jajkiem startym na drobnej tarce oraz parmezanem, dekorujemy bazylią i podajemy z ulubioną oliwą smakową.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również