Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Osuszamy i nacieramy oliwą. Każdego ziemniaka oddzielnie owijamy w folię aluminiową – do środka foli wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki i po gałązce rozmarynu. Ziemniaki pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej. Por kroimy w plasterki i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w plasterki, podsmażamy, aż się wszystko zarumieni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Całość posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10-15 minut.
Podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem.