Potrzebujemy:
Filet z kurczaka 0,5 kg,
Jogurt naturalny, 0,3 l,
Cebula 2 szt,
Masło klarowane 2 łyżki,
Pomidor,
Pomidory krojone w puszce (ew przecier pomidorowy) 400g,
Śmietanka 30 – 330ml,
Przyprawy (sól, pieprz, cynamon, imbir, kardamon, kmin rzymski, kurkuma, kolendra, papryka słodka, chili, gorczyca, gałka muszkatołowa, czosnek) lub gotowa przyprawa Tandoori Masala lub Tika Masala,
Ryż basmati 200 g,
Groszek zielony *świeży lub mrożony,
masło,
Kmin rzymski (cumin).
Przygotowanie:
Filet drobiowy kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem i doprawiamy obficie przyprawami, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki, nazajutrz przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 minut, cebule kroimy drobniutko, w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebule, kiedy się zarumieni dokładamy pomidor pokrojony w kostkę, podsmażamy, dokładamy pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem 15 min, dokładamy śmietankę i filet dusimy ok 0,5 h, w między czasie podsmażamy na maśle cumin i zielony groszek. Dodajemy dobrze wypłukany ryż, chwile podsmażamy i zalewamy wodą ok. 400ml gotujemy na sypko. Sos doprawiamy do smaku, podajemy ryżem. Smacznego 🙂