Grillowany łosoś na kaszy kuskus
4 os, 600 kcal
Składniki
Filet z łososia lub dzwonko 0,6 kg,
Kasza kuskus 200 g,
200g pieczarek,
1 marchewka,
1 cebula,
1 mała papryka,
3 ząbki czosnku,
Koperek,
30 ml oliwy,
300 ml bulionu,
Przyprawy *pieprz cytrynowy, tymianek koperek, bazylia, kolendra, pietruszka, cytryna, pieprz sól*
Łososia myjemy, oczyszczamy z łusek i ości. Osuszamy, skraplamy oliwą i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami (można dodatkowo dodać sok i skórke z cytryny), grubo zmielonym kolorowym pieprzem i solą, odstawiamy na min. pół godziny, w międzyczasie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, na głębokiej patelni ze szczelna przykrywka. Łososia kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut), grillujemy każdą ze stron ok. 5 minut, jeżeli łosoś jest ze skórką można ją grillować aż będzie chrupiąca. Do podsmażonych warzyw dodajemy kasze, podsmażamy chwilę i zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Do ułożenia kaszy możemy użyć np. filiżanki, którą smarujemy delikatnie oliwą, możemy posypać koperkiem i łyżka nakładamy kaszę do filiżanki, delikatnie ubijamy, przykrywamy talerzem i obracamy. Obok dokładamy łososia, dekorujemy koperkiem, cytryna lub limonką. Smacznego!