» Grillowany łosoś na kaszy kuskus

Grillowany łosoś na kaszy kuskus

4 os, 600 kcal

Składniki

Filet z łososia lub dzwonko 0,6 kg,

Kasza kuskus 200 g,

200g pieczarek,

1 marchewka,

1 cebula,

1 mała papryka,

3 ząbki czosnku,

Koperek,

30 ml oliwy,

300 ml bulionu,

Przyprawy *pieprz cytrynowy, tymianek koperek, bazylia, kolendra, pietruszka, cytryna, pieprz sól*

Łososia myjemy, oczyszczamy z łusek i ości. Osuszamy, skraplamy oliwą i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołami (można dodatkowo dodać sok i skórke z cytryny), grubo zmielonym kolorowym pieprzem i solą, odstawiamy na min. pół godziny, w  międzyczasie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, na głębokiej patelni ze szczelna przykrywka. Łososia kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej (lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut), grillujemy każdą ze stron ok. 5 minut, jeżeli łosoś jest ze skórką można ją grillować aż będzie chrupiąca. Do podsmażonych warzyw dodajemy kasze, podsmażamy chwilę i zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Do ułożenia kaszy możemy użyć np. filiżanki, którą smarujemy delikatnie oliwą, możemy posypać koperkiem i łyżka nakładamy kaszę do filiżanki, delikatnie ubijamy, przykrywamy talerzem i obracamy. Obok dokładamy łososia, dekorujemy koperkiem, cytryna lub limonką. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również