Naszą pasją jest zdrowe, organiczne i naturalne pożywienie, lubimy gotować oraz tworzyć nowe potrawy, na kuchni panuje miła atmosfera, przez co jedzenie dostaje dodatkowej pozytywnej energii. Wiemy, że świeże, zdrowe jedzenie, czysta woda i powietrze to coś czego współczesny człowiek potrzebuje najbardziej.
Ciągle podnosimy swoje kwalifikacje oraz podążamy za najlepszymi standardami i dobrymi trendami zdrowia i ekologii.
Pragniemy by nasze danie były nie tylko zdrowe, ale również smaczne, dopasowane, urozmaicone oraz posiadały dobre cechy organoleptyczne.
W tej ofercie stosujemy:
- Naturalne produkty z małych gospodarstw i produkty BIO!,
- Pełnoziarniste – makarony, kasze, ryże (jaglana, gryczana, jęczmienna, kukurydziana, orkiszowa, brązowy ryż, amarantus, nasiona, cha i inne), jak również pełnoziarniste płatki,
- Nasze wyroby z Ekologicznej mąki orkiszowej (chleby, bułki, naleśniki, makarony, ciasta, pizza!),
- Własne kiszonki i przetwory, w tym soki i dżemy,
- Świeże warzywa, owoce, oraz ryby i najwyższej jakości mięsa,
- Sami przygotowujemy desery i słodkie dania z użyciem: Miodu, melasy buraczanej, pełnego cukru trzcinowego, Stewi czy cukru brzozowego,
- Wyłącznie wiejskie jaja,
- Oleje tłoczone na zimno oraz naturalne masło (sami wyciskamy olej z siemienia lnianego),
- Soki wyciskamy przy użyciu wolnoobrotowej wyciskarki, gdzie zachowana jest odpowiednia struktura i wartości odżywcze owoców i warzyw,
- Algi morskie, zamiast żelatyny oraz Inulinę,
- Stosujemy sezonowość oraz wykorzystujemy naturalne dobra przyrody w tym soki i zioła,
- Komponujemy naszą dietę zgodnie z porami roku, z poszanowaniem równowagi kwasowo-zasadowej pokarmów,
- Gotujemy na dobrej jakości wodzie.
- Używamy nie oczyszczonej soli (himalajskiej),
- Zapewniamy niezbędną ilość wysokowartościowych białek zawartych w roślinach strączkowych i świeżych rybach. Podajemy mięso (indyk, kura, królik) oraz nabiał (dobrej jakości naturalne jogurty oraz twarożek), ekologiczne jaja,
- Stosujemy gotowanie na parze, ciśnieniowe, pieczenie konwekcyjno-parowe.
Nie używamy:
- Wysoko przetworzonych, konserwowanych, produkowanych przemysłowo dań i półproduktów,
- Nie używamy dodatków smakowych i polepszaczy smaku jak glutamin mono sodowy itp. (kostki rosołowe, Vegety, magii itp.),
- Oczyszczonych przemysłowo węglowodanów, biały ryż, cukier i mąka oraz białej rafinowanej soli,
- Margaryn, olejów, tłuszczy trans i rafinowanych,
- Nie używamy kuchenek mikrofalowych!,
- Nie podajemy gotowych słodzonych przekąsek (batoniki, jogurty z cukrem).