2 kg chudej wołowiny,
Pół kostki smalcu,
Pół kg cebuli,
2 łyzki suszonej papryka,
3 liscie laurowe,
4 ziela angielskie,
Sól, pieprz, ostra papryka,
3 kolorowe papryki,
3 marchewki,
2 ziemniaki,
2 pietruszki,
śmietana,
3 l wywaru wołowego
Sposób przygotowania;
Cebule kroimy w plastry, dajemy smalec, cebulę, podsmażamy w rondlu lub kociołku na rumiany kolor, mięso kroimy w kostkę ok. 2×2 cm. Zdejmujemy z ognia cebulę, dodajemy suszoną paprykę, mieszamy i dodajemy mięso. Wstawiamy na ogień, dodajemy liść i ziele, podsmażamy mieszając aby mięso się nie przypaliło. Kiedy puści soki, dodajemy 1l wody, zmniejszamy gaz na minimum i przykrywamy, dusimy tak ok. 2 h w zależności od twardości mięsa, kiedy wyparuje woda dolewamy jej po trochę aby nie przypalić mięsa, podczas gotowania wywaru dodajemy ziemniaki, marchew, pietruszkę. Kiedy mięso będzie gotowe, cedzimy wywar i wlewamy do gulaszu, gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, papryka powinna być delikatnie chrupiąca.
Najlepiej podawać z galuszkami czyli coś jak nasze lane kluski z gęstszego ciasta, dekorujemy śmietaną 18% i pietruszką,