» Zupa MOCY

Zupa Mocy

Zupa Mocy – Wzmacniający rosół z kurczaka z żeńszeniem

4 os 150 kcal

 

Składniki:

10 g żeńszenia koreańskiego lub amerykańskiego,

300 g mięsa z kurczaka (wiejskiego),

4-5 czerwonych daktyli,

2l. wody,

1 łyżka owoców kolcowoju (jagody goji),

½ łyżeczki soli,

2 łyżki sosu sojowego (naturalnego, ew. miso).

2 cebule dymki,

4 ząbki czosnku,

Łyżka octu ryżowego,

Opcjonalnie:

Rdest wielokwiatowy i korzeń pochrzynu chińskiego *dla odżywienia krwi

 

Korzeń żeńszenia namoczyć na noc, w następny dzień pokroić w plasterki i dodać do garnka z wodą. Dodać mięso pokrojone w paski oraz daktyle, zagotować, zebrać i usunąć piane i tłuszcz, gotować na małym ogniu ok 40 minut, dodać owoce ko.lcowoju, gotować 15 minut, dodać przyprawy, na talerzu dodać posiekaną dymkę (zieloną część) i sos sojowy

Zupa wzmacnia witalność fizyczna i intelektualna, odporność, wskazana po porodzie i w rekonwalescencji.

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również