» PEKTYNKA – Zdrowa galaretka – odpowiednia dla wegan

Galaretka na zdrowe jelita i serce oraz podnosząca odporność,

 

4 os

 

Pektyna nie aminowana 25 g *ew. karagen lub agar

Naturalny sok owocowo lub warzywny czy mix owocowo-warzywny 0,5 l

Łyżeczka witaminy C *kwas askorbinowy (zdrowy zamiennik kwasku cytrynowego, można użyć również cytryny)

Ulubione owoce suszone, świeże lub mrożone

 

Dodatkowo

1 łyżka inuliny plus probiotyk  (idealna przy antybiotykoterapii, czy innych kuracjach niszczących florę jelitową, do jej obudowy)

Barwnik – np. z sok z buraków czy wyciąg z mniszka lekarskiego, sok z malin czy lipy jako dodatek przy przeziębieniu

 

Sok przelewamy do garnka i wstawiamy na palnik, dodajemy pektynę i gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy, owoce kroimy w kostkę lub plastry (niektóre w całości) wrzucamy do garnka, *jeżeli gotujemy dla dzieci owoce możemy dorzucić już przed fazą gotowana będą lepiej trawione, suszone również można wrzucić wcześniej lub namoczyć. Wit. C najlepiej naturalną dajemy kiedy galaretka trochę się ochłodzi, podobnie z probiotykiem. Przelewamy do pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia (ok 2-3 h) przy użyciu agaru trzeba dłużej gotować a tężeje bardzo szybko

 

 

Zdrowe desery i dania mogą być smaczne i nieść dodatkowo za sobą szereg wartości odżywczych i prozdrowotnych mogą być również pomysłem jak podać dziecku lekarstwo lub coś co normalnie by nie zjadło w sposób który będzie wspaniałą alternatywą dla słodyczy, chipsów czy innego śmieciowego jedzenia. Połączenie np. domowego popcornu z olejem z siemienia lnianego czy połączenia banana z awokado może zmienić zwykłą przekąskę w superfood. Potrzeba tylko trochę czasu i chęci

 

Pytania proszę kierować na biuro@zdroweżycie-lepszyświat

 

Dietetyk Wojciech Duch


Zobacz również