» Kurczak w sosie Tandoori 4/os 680 kcal

Filet z kurczaka 0,5 kg

Jogurt naturalny, 0,3 l

Cebula 2 szt

Masło klarowane 2 łyżki

Pomidor

Pomidory krojone w puszce (ew przecier pomidorowy) 400g

Śmietanka 30 – 330ml

Przyprawy (sól, pieprz, cynamon, imbir, kardamon, kmin rzymski, kurkuma, kolendra, papryka słodka, chili, gorczyca, gałka muszkatołowa, czosnek)

Ew. gotowa przyprawa Tandoori Masala lub Tika Masala

Ryż basmati 200 g

Groszek zielony *świeży lub mrożony

masło

Kmin rzymski (cumin)

Filet drobiowy kroimy w kostkę, zalewamy jogurtem i doprawiamy obficie przyprawami mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki, nazajutrz przekładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 minut, cebule kroimy drobniutko, w rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy cebule, kiedy się zarumieni dokładamy pomidor pokrojony w kostkę, podsmażamy, dokładamy pomidory z puszki dusimy pod przykryciem 15 min dokładamy śmietankę i filet mieszamy i dusimy ok 0,5 h, w między czasie podsmażamy na maśle cumin i zielony groszek dodajemy dobrze wypłukany ryż, chwile podsmażamy i zalewamy wodą ok. 400ml gotujemy na sypko. Sos doprawiamy do smaku podajemy ryżem., smacznego 🙂


Zobacz również