» Bezglutenowe naleśniki a’la Gundel

Ciasto

1 szklanki mleka

2 szklanki wody

½ szklanki wody gazowanej

2 jajka

2 szklanki maki kukurydzianej, gryczanej lub jaglanej *można wymieszać,

3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli

 

Jajka ucieramy dodajemy mleko i wodę wsypujemy mąkę ucieramy dodajemy wodę gazowana do odpowiedniej konsystencji, na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy do masy pozostałość zostawiamy na patelni i smażymy naleśniki

 

Farsz

200 gram orzechów włoskich

150 g śmietanki 30%

50g rodzynek

50 ml likieru pomarańczowego lub rum

20 g skórki cytryny lub pomarańczy

Wanilia mielona lub laski

50 g cukru

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Mleko

Rodzynki moczymy kilka godzin w likierze pomarańczowym. Orzechy mielimy w maszynce,  do rondelka dodajemy śmietankę i wanilię  gotujemy, dodajemy orzechy cukier i tyle mleka aby masa nie była zbyt gęsta i się nie przypalała, jak damy za dużo nic się nie dzieje, najwyżej dłużej pogotujemy dodajemy dżem, skórkę kandyzowaną lub startą i rodzynki wraz z likierem gotujemy do gęstości . odstawiamy, gdy trochę ostygnie smarujemy naleśniki i składamy lub zwijamy, możemy polać czekoladą, ew. kostkę cukru moczymy w mocnym alkoholu kładziemy na naleśniki podpalamy i mamy – płonące naleśniki a’la Gundel


Zobacz również