» Bezglutenowe naleśniki a’la Gundel

Ciasto

1 szklanki mleka,

2 szklanki wody,

½ szklanki wody gazowanej,

2 jajka,

2 szklanki maki kukurydzianej, gryczanej lub jaglanej *można wymieszać,

3 łyżki klarowanego masła, szczypta soli.

 

Jajka ucieramy, dodajemy mleko i wodę, wsypujemy mąkę. Ucieramy, dodajemy wodę gazowana do odpowiedniej konsystencji, na patelni rozpuszczamy masło, wlewamy do masy pozostałość, zostawiamy na patelni i smażymy naleśniki.

 

Farsz:

200 gram orzechów włoskich,

150 g śmietanki 30%,

50g rodzynek,

50 ml likieru pomarańczowego lub rum,

20 g skórki cytryny lub pomarańczy,

Wanilia mielona lub laski,

50 g cukru,

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego,

Mleko,

Rodzynki moczymy kilka godzin w likierze pomarańczowym. Orzechy mielimy w maszynce, do rondelka dodajemy śmietankę i wanilię, po zagotowaniu dodajemy orzechy, cukier i tyle mleka aby masa nie była zbyt gęsta i się nie przypalała, jak damy za dużo nic się nie dzieje, najwyżej dłużej pogotujemy. Dodajemy dżem, skórkę kandyzowaną lub startą i rodzynki wraz z likierem gotujemy do gęstości. Odstawiamy, gdy trochę ostygnie smarujemy naleśniki i składamy lub zwijamy, możemy polać czekoladą, ew. kostkę cukru moczymy w mocnym alkoholu kładziemy na naleśniki podpalamy. Mamy – płonące naleśniki a’la Gundel


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również