» Barszcz biały na domowym zakwasie

Zakwas:
0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej,
0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
2 łyżki płatków zbożowych,
2 ząbki czosnku,
kilka liści laurowych i ziela angielskiego, kawałek korzenia chrzanu,
Można dodać pół kromki domowego chlebka na zakwasie,
1l. przegotowanej wody.

Wszystkie składniki umieszczamy w kamionkowym (ewentualnie szklanym) naczyniu i zalewamy ciepłą wodą, mieszamy drewniana łyżka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez dostępu światła na 4-5 dni raz dziennie mieszając. Czasem zakwas gotowy jest wcześniej, czuć typową kwaśną woń.

Gotujemy wywar mięsno-warzywny lub warzywny, odcedzamy i do gotowego bulionu dodajemy białą kiełbasę, wlewamy zakwasu tyle by uzyskać konsystencje kremowej zupy i chwile gotujemy. Kroimy w kostkę pozostałe warzywa i dodajemy ewentualnie ugotowane jajka (według uznania). Możemy zabielić barszcz śmietaną i doprawiamy do smaku majerankiem, octem jabłkowym, lubczykiem, chrzanem oraz świeżo mielonym pieprzem.,


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również